A személyi jövedelemadóról (rövidítve: SZJA) szóló törvény lehetőséget biztosít a magánszemélyeknek arra, hogy befizetett adójuk 1+1%-ának felhasználásáról rendelkezzenek.
 
Erre csak annak a magánszemélynek van lehetősége, akinek adófizetési kötelezettsége van, s jövedelemadóját határidőre maradéktalanul befizeti az adóhatóságnak vagy attól részletfizetési, illetve fizetési halasztási engedélye van.
 
Az adó 1+1 százalék felajánlása nem kerül semmibe. Amennyiben az adófizető nem rendelkezik az adója 1+1%-áról, abban az esetben az államra száll át.
 

Kiknek ajánlható fel az adó 1+1 százaléka?

  • Az SZJA 1 százaléka felajánlható egy civil szervezeteknek: ide tartoznak a közhasznú tevékenységet a törvényben meghatározott ideig ténylegesen folytató egyesületek, alapítványok, és közalapítványok.
  • Az SZJA +1 százaléka felajánlható egy egyháznak, vagy kiemelt költségvetési előirányzatnak: ebbe a csoportba tartoznak az Egyházi Törvény által elismert egyházak, vallásfelekezetek, vallási közösségek feltéve, ha az adóhatóság technikai számmal látta el.
 
A jogosult civil szervezetekről, az egyházak és kiemelt költségvetési előirányzatok technikai számairól az Adó1százalék.com oldalon is tájékozódhat.